23/6/11

Η γνώμη του 10%: Citius, Altius, Fortius (Ευχαριστούμε, Αθήνα!)

[10%, 9/6/09]

Η αρχή έγινε πέρσι, με τους Glitterbanditz να δίνουν τον σωστό τόνο, με μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ και με την επέκταση της πορείας μέχρι την Ομόνοια και το Δημαρχείο σε μια συμβολική διεκδίκηση όλου του κέντρου της Αθήνας. Αν τα πρώτα τρία πράιντ της νέας περιόδου (γιατί πράιντ είχαν γίνει και παλιότερα) είχαν έναν χαρακτήρα κάπως διερευνητικό, διστακτικό και φοβισμένο, το τέταρτο πράιντ, το περσινό, ξεπέρασε τις προσδοκίες και έβαλε τις βάσεις για μια διοργάνωση δυναμική, μαζική και σύγχρονη.


Citius, Altius, Fortius (Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα). Αυτό είναι το στοίχημα για το φετινό πράιντ και όλα προοιωνίζονται ότι θα κερδηθεί. Με τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από πλευράς θεματολογίας και επιτυχημένες από πλευράς συμμετοχής προφεστιβαλικές οργανώσεις (έκθεση και δημοπρασία έργων τέχνης στην γκαλερί The Breeder,προβολές και συζήτηση για τον lgbt κινηματογράφο στο Nosotros, επιστημονική ημερίδα για τις σεξουαλικότητες στο Πάντειο), το πράιντ φέτος διεύρυνε τη θεματική του, απευθύνθηκε σε ζωντανά και δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, και μίλησε με όρους του σήμερα.

Το ίδιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ημέρας το δείχνει: περισσότερα από 40 περίπτερα, με πολλές από τις lgbt επιχειρήσεις να συμμετέχουν επισήμως για πρώτη φορά. Συνεργασία με την 2η Μπιενάλε της Αθήνας, με τον εικαστικό Άγγελο Πλέσσα να συμμετέχει στην παρέλαση με το άρμα και τη δράση «Monument to Internet hookups. Παραγωγή του Κωνσταντίνου Ρήγου ειδικά για το πράιντ. Συμμετοχή του Τζίμη Πανούση. Glitterbanditz και πάλι, εν είδει μασκότ. Drag show από το κλαμπ Κούκλες. Dj και after party. Και μεγαλύτερη σημαία από ποτέ, 31 μέτρων, ένα για κάθε χρόνο από το λανσάρισμά της το 1978.

Πάρτι και διαδήλωση μαζί, το πράιντ εγγράφεται στην παράδοση των πρώτων διεκδικήσεων του γκέι κινήματος της δεκαετίας του '60 στην Αμερική, με αιχμή τις συγκρούσεις των θαμώνων του γκέι μπαρ Stonewall με την αστυνομία στη Νέα Υόρκη το 1969. Στην Ελλάδα, αποτίει φόρο τιμής στις πρώτες απόπειρες διοργάνωσης πράιντ κοντά τριάντα χρόνια πριν, με μια αυθόρμητη διαδήλωση κάπου τριακόσιων ανθρώπων, πολλών με καλυμμένα τα πρόσωπα, στα σκαλιά του Ζαππείου. Ακολούθησαν τα πράιντ που διοργάνωσε η Πάολα στον λόφο του Στρέφη και τα πράιντ που διοργανώθηκαν σε κλαμπ τη δεκαετία του '90.

Μέρος αυτής της πορείας από το στίγμα στην υπερηφάνεια θα είμαστε όσοι συμμετέχουμε το Σάββατο στο πέμπτο πράιντ της Αθήνας. Για να περάσουμε καλά, πολύ καλά. Για να βρεθούμε μεταξύ μας, άνθρωποι με υλική υπόσταση και φωνή και όχι μόνο ένα nickname δηλωτικό σεξουαλικών προτιμήσεων. Για να περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης, χωρίς να αφήνουμε τους συμπολίτες μας να υποθέτουν βολικά πως είμαστε στρέιτ. Και για να διεκδικήσουμε «100% ισότητα», το σύνθημα του φετινού πράιντ, που δίνει θεσμικό περιεχόμενο στο αίτημα της υπερηφάνειας: πολιτικός γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, τεκνοθεσία, διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό. Καλό πράιντ!

-*-