23/6/11

Η Γνώμη του 10%: Γκέι ψήφος

[10%, 30/8/08]

Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα για τους ομοφυλόφιλους στην κεντρική του ομιλία στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, όπου ανακηρύχτηκε επισήμως υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Οι 84 χιλιάδες παρευρισκόμενοι του χάρισαν ένα από τα πιο παρατεταμένα χειροκροτήματα της ομιλίας του. Το αμερικανικό γκέι περιοδικό Advocate έγραψε για «ίσως την ισχυρότερη δήλωση υποστήριξης των γκέι και λεσβιών στην πολιτική ιστορία αυτής της χώρας» (Advocate.com: Obama Makes Gay History). Και ένας Έλληνας φίλος που παρακολουθούσε CNN από τον Πειραιά, ασυνήθιστος σε τέτοιες δηλώσεις από τους δικούς μας πολιτικούς, μου τηλεφώνησε ενθουσιασμένος. «Μακάρι να μπορούσα να ψηφίσω κι εγώ στην Αμερική», είπε.


Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί τόσο στους συντηρητικούς όσο και στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, να συμβιβάσει δηλαδή τα ασυμβίβαστα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία όλων των Αμερικανών στο θέμα των αμβλώσεων και του ελέγχου των όπλων και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές ως προς τον ομόφυλο γάμο, αλλά ασφαλώς μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι γκέι και λεσβίες αδελφοί και αδελφές μας έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται τον άνθρωπο που αγαπούν στο νοσοκομείο και να ζουν τη ζωή τους χωρίς διακρίσεις».
Η γκέι ψήφος μετρά

Φυσικά, τέτοιες δηλώσεις σε ένα συνέδριο μελετημένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια δεν είναι τυχαίες. Σε μια προεκλογική περίοδο που ως τώρα παραμένει ασαφής ως προς την έκβασή της και με το προηγούμενο δύο εκλογικών αναμετρήσεων που κρίθηκαν στο νήμα, οι ψήφοι κάθε ομάδας που κατά παράδοση εκφράζεται πολιτικά μέσα από το Δημοκρατικό Κόμμα μετρούν.

Τα έξιτ πολ υπολογίζουν τους γκέι ψηφοφόρους συνήθως στο 4 με 5 τοις εκατό του εκλογικού σώματος. Ο αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Στιβ Χίλντεμπραντ, ανοιχτά γκέι, υπολοζίζει ότι σε 12 με 14 πολιτείες η αναμέτρηση θα κριθεί με διαφορά 2 με 3 ποσοστιαίων μονάδων. «Αν κάνουμε όλοι μαζί τη δουλειά μας να πείσουμε τους ΛΟΑΤ ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Ομπάμα, νομίζω ότι μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά», είπε στο Advocate (Αdvocate.com: The Obama Camp Asks LGBT Dems For Help).

Εξού και στο συνέδριο οι Δημοκρατικοί επιδόθηκαν σε ένα επίμονο και αδιάκριτο φλερτ προς την γκέι κοινότητα. Τρεις βασικοί ομιλητές του συνεδρίου, η Χίλαρι, ο Μπιλ Κλίντον και ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην κοινότητα. H Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του υποψηφίου προέδρου, αφιέρωσε 30 λεπτά από το χρόνο της για να μιλήσει σε δείπνο που διοργάνωσε η ΛΟΑΤ αντιπροσωπεία στο συνέδριο. O ίδιος ο Ομπάμα εξέδωσε ένα δυνατό συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Ντελ Μάρτιν, επιφανούς λεσβίας ακτιβίστριας στην Αμερική, και ο Χίλντεμπραντ μάζεψε τους γκέι συνέδρους και, αφού έκανε αυτοκριτική για την ως τότε χλιαρή στάση των υπεύθυνων της εκστρατείας απέναντι στην κοινότητα, ζήτησε την αμέριστη στήριξή τους.
Κριτική για το γάμο

Φαίνεται ότι, τουλάχιστον στο συμβολικό επίπεδο μιας δήλωσης, καθόλου αμελητέο όταν αυτή γίνεται δια στόματος του υποψηφίου προέδρου στη βασική προεκλογική του ομιλία, η κριτική της γκέι κοινότητας για την προεκλογική στάση του Ομπάμα έπιασε τόπο. Η απογοήτευση στον γκέι τύπο και στο Ιντερνετ ήταν εμφανής, όταν, δύο εβδομάδες πριν το συνέδριο, σε μια κοινή εμφάνιση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν, ο Ομπάμα όρισε το γάμο ως ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα, τασσόμενος έτσι εναντίον του ομόφυλου γάμου και εκφράζοντας την προτίμησή του προς ένα είδος αστικού συμφώνου συμβίωσης (10%: ΗΠΑ: Ομπάμα και ΜακΚέιν εναντίον του γάμου ομοφύλων).

Αλλά το γκέι κίνημα στην Αμερική δεν σηκώνει από τέτοια, και ο Χίλντεμπραντ αναγκάστηκε να δηλώσει στο Advocate: «Ανησυχούμε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά να μεταφέρουμε το ιστορικό και τις θέσεις του Ομπάμα στους γκέι ψηφοφόρους. Γι'αυτό ήταν σημαντικό για τη Μισέλ [Ομπάμα] να κάνει αυτή την εμφάνιση [στο δείπνο της ΛΟΑΤ αντιπροσωπείας] χθες... και ήταν πραγματικά σημαντικό να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία στο συνέδριο, όπου έχουμε έναν αριθμό ρεκόρ ΛΟΑΤ συνέδρων».
Στα καθ'ημάς

Η σύγκριση με τα δικά μας είναι αναπόφευκτη. Πριν έναν χρόνο, στις δικές μας εκλογές, πέρασε ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία χωρίς κανείς πολιτικός αρχηγός και στέλεχος πρώτης γραμμής, από αυτούς που εκφράζουν το θαυμασμό τους ή και επιχειρούν να μιμηθούν την ρητορική του Ομπάμα, να κάνει την παραμικρή αναφορά στα δικαιώματα της γκέι κοινότητας. Ούτε στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ούτε στις προεκλογικές ομιλίες τους, μολονότι σχεδόν κάθε άλλη κοινωνική ομάδα είχε την τιμητική της.

Μάλιστα, όταν το 10% ρώτησε σε μια συνέντευξη το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό γιατί αυτή η παράλειψη από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, αυτός απάντησε: «Mπορεί να το ξέχασε. Το λέω σοβαρά. Κι εγώ μπορεί να το ξέχναγα»(10%: Γρηγόρης Ψαριανός: «Αν ανακαλύψω ότι έχω προκαταλήψεις θα τους γαμήσω το νταμ τιριρί») . Η απάντηση του Ψαριανού, μέσα στην αφέλεια ή την κυνικότητά της, είναι χρήσιμη, διότι μας θυμίζει ότι τα δικαιώματα δεν χαρίζονται ούτε παραχωρούνται οικειοθελώς από καλοπροαίρετους πολιτικούς. Ούτε στις ΗΠΑ ούτε εδώ. Στο χέρι μας είναι να υπενθυμίζουμε σταθερά και επίμονα την παρουσία μας, ώστε να μη μας ξεχνούν. Το πράιντ, οι γάμοι στην Τήλο και άλλες κινήσεις ήταν μια καλή αρχή. Από τη συνέχεια θα φανεί τι στάση θα κρατήσουν μερικοί δικοί μας πολιτικοί στις ερχόμενες εκλογές.

-*-